Povestea Salamului de Sibiu

Povestea Salamului de Sibiu începe, ca orice poveste, cu „A fost odată”, așadar, a fost odată un italian pe nume Filippo Dozzi. Era un om mândru și harnic, dornic să își facă un rost. Fiind de profesie pietrar, se stabilește împreună cu soția sa, în jurul anului 1885, la cariera de piatră de la Piatra Arsă, din fostul cătun Poiana Țapului.

 

I-a plăcut tare mult zona, poate și pentru că îi amintea de meleagurile unde copilărise, Friscano- Udina.

 

Pe lângă meseria de pietrar, Filippo Dozzi avea și darul de a amesteca cărnurile și mirodeniile, fiind un priceput „salamar”. Acest har îl căpătase de la strămoșii italieni, deschizători de drumuri în arta preparării salamurilor crud-uscate.

 

Văzând că în Sinaia condițiile climaterice sunt favorabile producerii salamului crud-uscat cu termen de maturare foarte lung și cu garanție de luni de zile, se hotărăște să cumpere, în 1910, o clădire care adăpostea un restaurant, un depozit de vinuri și un hotel.

 

În această clădire fondează „Întreprinderea Individuală Filippo Dozzi”. Aici a început fabricarea Salamului de Sibiu, care a ajuns foarte curând pe mesele cele mai pretențioase, fiind considerat, de la bun început, un produs de lux. 

În primii ani, fabrica a avut o activitate restrânsă, care s-a extins pe măsură ce s-a acumulat capital. Prin 1938, de exemplu, se produceau deja aproape 100 de tone de Salam de Sibiu.

După moartea sa, în anul 1943, Filippo Dozzi lasă în grija fiilor săi, Antonio și Giuseppe, secretul fabricării Salamului de Sibiu, iar ei continuă munca tatălui lor, până la naționalizare.

SALAM SIBIU 5

Istoric SALSI pe scurt:

  • 1910 – Sinaia a fost aleasă de italianul Filippo Dozzi pentru fabricarea slamului de Sibiu. Dnumirea inițială a fost ȚÎntreprinderea Individuală Filippo Dozzi”
  • 1948 – societatea a fost naționalizată; producția societății era deja de 120 tone anual și avea 40-50 de angajați. Societatea se numea „Întreprinderea pentru Industrializarea Cărnii”
  • 1967-1968 – societatea a fost extinsă. procesul tehnologic modernizat, producția putându-se efectua tot timpul anului, iar capacitatea planificată ajungând la peste 2.000 tone anual cu un personal de 150 oameni
  • 1990 – schimbarea denumirii în „S.C. SALSI S.A.” și funcționarea cu capital de stat
  • 1995-1998 – proces de privatizare. Procesul de privatizare s-a încheiat în anul 1998, SALSI Sinaia fiind în momentul de față o societate 100% cu capital privat
  • 2004-2006 – demararea proiectului „Modernizarea fabricii de procesarea cărnii „SC SALSI SA SINAIA”, cu finanțare nerambursabilă prin Agenția Națională SAPARD; Certificare ISO și HACCP
  • 2006-2007 – S.C. SALSI demarează un al doilea proiect prin fonduri SAPARD în valoare de aproximativ 2.000.000 euro. Cele două proiecte au avut ca scop modernizarea infracstructurii i implicait a fluxului de producție pentru a putea respecta cerin’ele impuse pentru obținerea autorizatiei sanitar-veterinare pentru schimbul intracomunitar cu produse de origine animală
  • 2007 – obținerea autorizației sanitare pentru schimburi intracomunitare cu produse de origine animală
  • 2008 – SALSI implementează și este în curs de certificare sistemul „Lohn” care presupune comercializarea în UE a produselor din carne de proc, în condi’iile severe impuse; toată carnea de porc trebuie achiziționată numai din țări (regiuni) libere de pestă porcină, exclusiv România
  • 2010 – SALSI apare pe lista unităților aprobate pentru efectuarea de schiburi intracomunitare cu produse din carne de porc în conformitate cu art. 8a al Deciziei 2008/855 CEE.
  •  
Angst - Mezeluri de calitate în România
Logo